Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юнкер представи план за инвестиции за над 300 милиарда евро

| обновено на 26.11.14 в 11:56
Жан-Клод Юнкер
Снимка: БГНЕС

Поне 315 милиарда евро да бъдат мобилизирани за икономически растеж и нови работни места, предвижда представения днес от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер план. С него, по думите му, Европейският съюз ще отвори нова страница и ще може да осигури инвестиции в икономически и социално значими проекти във всички страни-членки:

Днес Европа обръща нова страница, след години борба да възстановим фискалната си стабилност и да извършим реформи. Амбициозен, но реалистичен инвестиционен план за Европа. Европа има нужда от нов старт и днес Комисията осигурява началния тласък.

Планът, който Юнкер обеща по време на кампанията си, получи подкрепа от основните политически групи в Европейския парламент.

Европейският фонд за стратегически инвестиции, който е в основата на плана „Юнкер”, ще бъде създаден с 21 милиарда евро от евробюджета и европейската инвестиционна банка. Идеята е всяко евро от тези пари да мобилизира 15 пъти повече частен и публичен капитал под формата на инвестиции и гарантирани кредити, съобщи Жан-Клод Юнкер пред евродепутатите, като изрично подчерта, че не става дума за пренасочване на пари от едни програми към други, нито за трупане на нови дългове:

 Парите няма да паднат от небето. Ние нямаме печатница за пари. Ще трябва да привлечем нужните средства и да ги накараме да работят за нас. Днес създаваме нова архитектура, която ще направи това възможно.

 Фондът ще финансира проекти от европейско значение, които ще бъдат избирани не от политици, а от експерти, и одобрявани от специална комисия. Жан-Клод Юнкер каза, че си представя благодарение на тези средства да види нови класни стаи с компютри, болници със съвременно оборудване, зарядни станции за електромобили, както и транспортна и енергийна инфраструктура, екопроекти, иновации.

  Предвижда се фондът да заработи през юни догодина – той е разчетен до 2017, дейността му може да бъде продължена за още три години.

  Европейската народна партия, социалистите и либералите приветстваха идеята. Християндемократите и либералите обаче поискаха уточнения, и настояха парите да бъдат отпускани срещу реформи в съответните страни, които да гарантират социално-икономическия ефект на инвестициите.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44