Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европол: Престъпни банди умело използват Фейсбук за трафик на жени

Снимка: БГНЕС

Директорът на Европол Роб Уейнрайт заяви в Лондон, че престъпни банди умело използват Фейсбук за трафик на жени, които впоследствие принуждават да проституират. Изрично са споменати като жертви жени от България, Румъния и Унгария.

Рекламирането на работа за детегледачки или чистачки по социални сайтове като Фейсбук често е дело на трафиканти на хора, които по този начин привличат млади жени, които по-късно превръщат в сексуални робини или ги замесват в други нелегални дейности, заяви Уейнрайт в Лондон.

Попаднали веднъж в мрежата на трафикантите на хора, жените биват следени и контролирани с най-модерна технология, така че трудно могат да се измъкнат от престъпния свят, допълни той.

Директорът на Европол посочи още, че трафикът на хора е смятан за неособено рисков и много доходоносен, като бандите в този бранш успяват да печелят около 100 милиарда паунда годишно. Смята се, че близо 36 милиона души в света са жертва на тази модерна форма на робство, като поне 500 000 от тях са в Европа. Повечето от жертвите в Европа са жени от България, Румъния и Унгария, а основните дестинации за трафик са Великобритания, Германия, Белгия и Холандия.

Ключът за решаването на проблема според Роб Уейнрайт е по-голямо сътрудничество и обмен на информация между агенциите, занимаващи се с тези въпроси в отделните държави.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44