Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Василева даде старт на работата по закриването на старото депо в Русе

Снимка: БГНЕС

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева даде старт на работата по закриването на старото депо в Русе по проект на стойност близо 22,5 млн. лева.

Поздравявам Община Русе, защото е една от първите, които успяха да подготвят проекта си, да финализират тръжните процедури и да стигнем до тук, до първата копка. Това е много важно за нас като държава, защото знаете, че България вече е в Европейския съд. Има наказателна процедура, която е свързана с изграждането на регионалните системи за управление на отпадъците и необходимостта от закриване на старите, несъответстващи на законодателството депа. В България има 124 депа към момента на откриването на наказателната процедура. Които не съответстват на изискванията към момента - 108. Но едно от тях вече няма да съставлява проблем. 

С това се слага край на поредната екологична бомба, която заплашва Русе и региона заради опасните гудронови ями, разположени на 130 декара площ с височина 23 метра. Става дума за отпадъци от преработката на нефт, каквато се извършваше преди години в завода за масла "Леон Таджър". Предстои да се направи техническа и биологична рекултивация, като уверенията на изпълнителите са, че дейностите ще приключат по-рано от предвидения петгодишен срок.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44