Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европарламентът ще гласува вота на недоверие към Европейската комисия

| обновено на 27.11.14 в 11:23
Снимка: europarl.europa.eu

Европейският парламент (ЕП) ще гласува по вота на недоверие срещу Европейската комисия (ЕК). Той беше внесен от евроскептичните партии заради разкритията за данъчни облекчения в Люксембург, давани по времето, когато Жан-Клод Юнкер е бил премиер.

Няма съмнения, че Юнкер ще получи подкрепа. Колко голяма обаче ще бъде тя ще покаже дали доверието към него е намаляло в резултат на скандала.

Жан-Клод Юнкер беше избран през юли за председател на Европейската комисия с 422 гласа. През октомври екипът му беше одобрен с един глас повече. Ако днес подкрепата е значително по-малка, това ще означава спад на доверието към Юнкер и разколебаване в така наречената "голяма коалиция" от проевропейски партии. Те определят внасянето на този вот като поредна антиевропейска акция на популисти – като лидерите на британската "Партия на независимостта" Найджъл Фарадж и на френския "Национален фронт" Марин льо Пен. За тях беше трудно да съберат минимално необходимите 76 гласа за внасянето на вота на недоверие.

За да свалят Жан-Клод Юнкер, ще им трябва сложно двойно мнозинство – две трети от подадените гласове, които да са на поне половината плюс един от всички евродепутати, т.е. 376. За всички е ясно, че подобна цел е непостижима. Въпреки това християндемократи, социалисти и либерали се мобилизират да съберат достатъчно гласове "за" Юнкер и да предотвратят всякакви бъдещи спекулации с политическата му легитимност. Мнозина сред тях също не одобряват данъчните подаръци, които е раздавал. Смятат обаче, че проблемът с допустимостта им трябва да бъде решен на общоевропейско ниво, както и че за това също е нужна силна и работеща Европейска комисия. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44