Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейският парламент отхвърли вота на недоверие към Еврокомисията

| обновено на 27.11.14 в 15:42
Жан-Клод Юнкер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер остава на поста си. Европейският парламент (ЕП) отхвърли вота на недоверие срещу него с 461 гласа или с 39 повече от тези, с които в края на октомври беше одобрена комисията на Юнкер.

76 евродепутати внесоха искането заради скандал, свързан с данъчната политика на Люксембург, по времето когато Юнкер беше премиер на страната. За да бъде приет вотът на недоверие, той трябваше да бъде подкрепен от най-малко 376 евродепутати, но основните парламентарни фракции се противопоставиха на това.

Вотът на недоверие беше иницииран, след като в началото на ноември Международният консорциум за разследваща журналистика съобщи, че Люксембург е сключил данъчни споразумения с 340 международни компании като "Епъл", "Амазон", "Икеа", "Пепси", "Хайнц", "Веризон" и "Ей Ай Джи", за да минимизират данъците си, лишавайки европейските държави от данъчни приходи в размер на милиарди евро. 

Европейската народна партия определи този резултат като вот срещу политици като Найджъл Фараж и Марин Льо Пен, които го инициираха. Председателят на парламентарната група на партията Манфред Вебер коментира, че силната подкрепа за Юнкер е показател за необходимостта от реформи и силна комисия. Евродепутатът от Люксембург и бивш заместник-председател на Еврокомисията Вивиан Рединг определи вота като крещящ провал за еврофобите.

От групата на социалистите също приветстваха показателния резултат, като подчертаха, че сега е време за конкретни действия срещу избягването на данъци. По време на гласуването крайно левите от Европейската обединена левица издигнаха плакати против данъчните измами и превръщането на определени страни в данъчен рай. Жан-Клод Юнкер вече обеща действия в тази посока, които да включват повече данъчна хармонизация и обмен на данни между страните от Евросъюза.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44