Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК се стреми да махне визите за българи в САЩ, Канада и Австралия

Европейската комисия (ЕК) си поставя за цел да договори с властите в Съединените щати, Канада и Австралия конкретни мерки и график за постепенно отпадане на визите за български граждани. Това става ясно от публикувания доклад за функционирането на Шенгенската система, в който фигурира и проблемът с визовата реципрочност.

България и още четири държави от Европейския съюз (ЕС) през пролетта официално уведомиха Комисията за нереципрочния подход на някои трети страни. В доклада е отбелязано, че Комисията вече е започнала тристранни преговори с цел намиране на решение. Никоя от засегнатите страни обаче засега не е поискала да бъде активиран новият механизъм, който допуска възможност за въвеждане на европейски визи за страните, които не дават свободен достъп на граждани на Евросъюза.

България присъства в доклада и като една от страните, които Комисията ще продължи да наблюдава заради слабости в системата за даване на убежище и информации за отблъскване на бежанци на границите. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44