Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания ще вдига качеството на средното образование

Във Великобритания започва голяма реформа в средното образование, която ще доведе до по-високи критерии за прием в британските университети. Оценките от матурите ще имат все по-голямо значение при кандидатстването, докато дипломата за средно образование ще загуби от влиянието си, прогнозираха от Проект „Световно образование“.
Реформите на Острова ще бъдат извършени на два етапа - първият ще започне през септември 2015 и ще обхваща матурите и финалните изпити, които ще се провеждат две години по-късно. Ще се промени и формата на изпитите на децата, които ще завършват догодина. Другата промяна ще засегне най-малките ученици - от 5 до 14 години. По-сложният материал се смъква в долните класове. Те вече ще изучават дроби, математическо моделиране и компютърно програмиране. Ще се промени начина на преподаване на история, по литература ще се учи повече Шекспир и повече съвременни нови автори. 
За реформата са настояли водещи университети във Великобритания, посочи Ирина Христова от Проект "Световно образование".
Най-търсените специалности са с много високи изисквания. Например, университета в Бирмингам поставя почти неизпълними условия за прием тази година, като към български ученици това означава с диплома 5,60 и матури с пълно шест. 
Този уикенд в София започва последното за годината образователно изложение, на което ще се представят 35 средни училища, колежи и езикови центрове от Стария континент. В Англия годишната такса за елитно частно училище започва от 25-30 хиляди лири, в Европа от 30-35 хиляди евро, а за Швейцария сумите са двойни.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44