Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

110-килограмовият мечок Митко ще кръстосва Балкана с GPS

Снимка: НП "Централен Балкан"

110-килограмов мечок, обитател на територията на Националния парк „Централен Балкан“, бе маркиран с GPS нашийник, който позволява да се проследи движението и поведението на животното. 
След поставянето на нашийника на мечока, наречен с името Митко, обитателят на защитената територия ще подпомага природозащитниците в проучването на миграциите на кафявата мечка в Националния парк „Централен Балкан“ и съседните места.  Улавянето на животното и поставянето на нашийника, чрез който ще се изпращат сигнали, е част от усилията на екипа на Парка за опазване и поддържане на популациите на едрите бозайници.
Проектът, финансиран по Оперативната програма „Околна среда“,  включва и изграждане на пункт за наблюдението им. Сред целевите видове са също благороден елен, вълк, сърна, дива коза и дива свиня.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44