Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четири съмнителни смъртни случая в Италия от противогрипна ваксина

| обновено на 28.11.14 в 13:37
Снимка: БГНЕС

Четири са предполагаемите случаи на смърт от антигрипна ваксина,  регистрирани в Италия. Починалите са възрастни хора: двама от Сицилия, един от област Молизе и един от Тоскана. Смъртта  е настъпила 48 часа след ваксинирането.

Италианската агенция по лекарствата блокира с превентивна цел две от партидите на  ваксината "Флуад" на фирмата "Новартис"  и своевременно информира гражданите да не ползват ваксините от тези партиди. Директорът на Агенцията по лекарствата Лука Пани обясни, че случилото се не е в резултат на производствен дефект, а по-скоро на случайно съвпадение. Поради това ваксината не е конфискувана и въпросните партиди подлежат на анализ. Те не са били продавани чрез аптечната мрежа, а били достъпни в обществената здравна система за разпространение и на разположение на личните лекари.

Ваксината "Флуад" е подсилен вариант на други две противогрипни инжекции. Ползва се от 10 години насам, без да са били отчетени някакви аномалии. Препоръчва се на хора над 65-години с по-крехко здраве. След случилото се обаче в Сицилия и Молизе здравните власти в област Лигурия и в град Кампобасо временно преустановиха ваксинирането с този медикамент.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44