Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България е сред 16-те страни, които ЕК ще продължи да наблюдава заради наличие на макроикономически дисбаланси

Снимка: europa.eu

България е сред 16-те страни, които Европейската комисия ще продължи да наблюдава заради наличие на макроикономически дисбаланси. Това е отбелязано в представения днес доклад по Механизма за ранно предупреждение, който е част от координацията на икономическите политики в рамките на така наречения „Европейски семестър”. Сред проблемите у нас комисията посочва безработицата и бедността, както и проблемите във финансовия сектор.

Комисията отбелязва, че една банка у нас е била поставена под специален надзор, а друга е получила подкрепа за ликвидността си от държавата, и подчертава, че проблемите във финансовия сектор могат да имат сериозни последици за макроикономическата стабилност. Безработицата остава висока, сред младежите тя продължава да расте, значителен е и делът на дългосрочно безработните, пише още в частта за България. Според Еврокомисията социалните предизвикателства пред страната ни са значителни - посочени са конкретно бедността и социалното изключване. Нетните международни инвестиционни позиции, цената на труда, и задлъжнялостта на частния сектор са сред другите индикатори, заради които България остава сред страните с макроикономически дисбаланси. Те са разделени в три групи. В първата са тези, в които дисбалансите са прекомерни, във втората попадат държави, където според комисията са нужни решителни политически действия. България е в третата, група, определяна като най-лека, заедно със страни като Германия, Швеция и Холандия – комисията обаче ще продължи да ги наблюдава.

Междувременно днес беше представена и дългоочакваната й оценка за бюджетите на страните от Еврозоната – както се очакваше, Франция, Италия и Белгия, където проблемите с дълга и дефицита изглеждат най-сериозни и може да доведат до санкции, получиха допълнително време до март догодина за мерки в посока преодоляване на слабостите. В общо 7 страни от еврозоната има риск бюджетите за догодина да не изпълнят изискванията за финансова стабилност.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44