Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франк-Валтер Щайнмайер: Няма бърз начин за ограничаване на мигрантския поток към Европа

Автор:
Снимка: Дневник

Няма бързи начини за ограничаване на рекордния наплив от мигранти от Африка към Европа, каза в Рим германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер след срещата си със своя италиански колега Паоло Джентилони, съобщи ДПА. Двамата разговаряха в италианската столица, където се провежда  конференцията Европейски съюз -Африка по въпросите на миграцията. Джентилони отбеляза, че, от 1 януари досега, в Италия са пристигнали, по море, 165 000 мигранти, като 90 на сто от тях са тръгнали от Либия. За цялата минала година, в Италия са пристигнали 43 000 мигранти. Джентилони обяви началото на т.нар. Хартумски процес, в който страните от Европейския съюз и от Африканския рог се ангажират да се борят срещу нелегалната миграция и нейните причини. Щайнмайер настоя Хартумския процес бързо да формулира проекти, които да получат европейско финансиране. Много европейски страни се оплакват от растящия брой имигранти. Много хора страдат и дори умират и това несъмнено е европейски проблем, отбеляза Щайнмайер. Затварянето на нашите граници не е решение. Ние трябва да търсим решения заедно с африканските страни, като се борим най-вече с причините, които тласкат тези хора масово да  напускат страните си., каза германският министър на външните работи. Той и италианският му колега обърнаха особено внимание на необходимостта от спешни действия в Либия, където има срив на реда и законността.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44