Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честваме 100 години от освещаването на Руската църква в София

| обновено на 29.11.14 в 12:51
Снимка: БГНЕС

Днес и утре са тържествата по повод 100 години от освещаването на Руската църква в София,  носеща името на Свети Николай Мирликийски Чудотворец. 

С конференция, посветена на българо-руските духовни отношения в Руския културен център започнаха тържествата по повод 100-годишнината от освещаването на руския храм "Св.Николай Мирликийски Чудотворец", който отбелязва и 60 години откакто е бил обявен за духовно представителство на Руската патриаршия в България.

Обръщение към участниците в конференцията изпрати премиерът Бойко Борисов, а на посещение у нас е делегация от Московската патриаршия, водена от Екатерининбургския митрополит Кирил.  

Руската Патриаршия, както обяви нейният предствател  у нас отец Филип, винаги е имала много добри отношения в исторически план с Българската Православна Църква.    Духовникът открои ролята на страната ни за християнизирането и пренасянето на български богослужебни книги през 9-10 в. в тогавашна Киевска Русь, а по късно през 16-17 в. Московската патриаршия винаги е подкрепяла финансово и духовно българските православни манастири в страната ни, която е била под османско иго.

Отец Филип подчерта че храмът "Св.Николай Мирлиийски", когато  е бил създаден, е бил за нуждите на дипломатите в руското посолство у нас в началото на 20-и в. От своя страна руският посланик у нас Юрий Исаков в обръщението си подчерта сериозната роля на двустраните междуцърковни отношения: През всичките времена тази връзка между българската и руската цъква винаги е била двустранен процес и доказателство за това е възстановяването на Българската Православна Църква след Освободителната война от 1877-78 г., което става с помощта на руската армия, в която влизат войни от различни народности, живеещи тогава в Руската империя през 19 в. И именно в този не лек момент Московската патриаршия протяга ръка за помощ към българското духовенство и народа.

Руската църковна делегация днес ще посети Рилския манастир, където ще бъде приета от игумена и монашеското братство. Утре Главата на Българската Православна Църква патриарх Неофит ще отслужи в съслужение  с Екатерининбургския митрополит Кирил тържествена света литургия, която ще бъде и кулуминацията на тържествата.  

Храмът на бул. "Цар Освободител" е един от най-обичаните и посещавани в столицата. В криптата му е гробът на архиепископ Серафим, за когото казват, че изпълнява желанията на миряните.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44