Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Р. Кънев: Реформаторският блок е несъмнено успешен политически проект

Снимка: БГНЕС

Реформаторският блок е несъмнено успешен политически проект, но и голямо разочарование.Това заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев в отчетния си доклад пред 13-то Национално събрание на партията. Затова, според него, е нужна консолидация и силно лидерство.

Радан Кънев каза, че разочарованието идвало от факта, че доверието между партиите в блока не е нарснало: Скандалите следваха един след друг. Лидерите често пъти говорехме не само на различен език, но и направо различни политически послания.

По-опасно според Кънев било, че в този си нестроен вид Реформаторският блок не може да отговори на очакванията на гражданите и затова, според него, е нужда консолидация и силно лидерство. Единството на блока трябва да стане преди местните избори догодина, категоричен е Кънев: Трябва да имаме силна и единна парламентарна група, консолидирано и единно присъствие в Министерския съвет, министерствата и областните управи, обща организационна структура на районно и общинско ниво, която да предложи най-силните кандидати на изборите догодина. За да постигнем това ни е нужна единна национална структура, способна да взема и да отстоява бързо и непоколебимо общи политически решения и да формира обща политическа воля. В тази задача изоставаме много опасно.

Според лидера на ДСБ има три пътя за консолидация. Първият е ускореното създаване на единна политическа партия. Втората възможност е създаване на стегната политическа формация с общ Национален и Изпълнителен съвет и политическо лидерство. Третата опция, според лидера на ДСБ, е нова политическа партия, обединяваща около себе си старите формации, като в същото време се запази тяхната самостоятелност, но имат обща политика, водещи лица и послания: По всеки един от тези пътища могат да тръгнат както всичките пет партии от съюза, така и само част от тях, които са готови. Но моят призив е да не избързваме, да дадем на партньорите си време да се подготвят и на всички ни време да оценим допуснатите грешки и да се опитаме да ги поправим.

По отношение на участието на Реформаторския блок в изпълнителната власт Радан Кънев постави акцент върху факта, че на реформаторите са дадени най-важните и тежки сектори. Отказът от промени лидерът на ДСБ определи като лукс, който България повече не може да си позволи. 

Макар и да беше обещал да присъства на форума, бившият лидер на ДСБ Иван Костов не дойде и написа във Фейсбук, че е решил да не участва повече в национални съвети на партията. Това е последното доказателство, което мога да дам, че съм вън от политиката и не въздействам на решенията на ръководството. По думите на Костов ДСБ е опряло на границата на саморазрушаването си, за да има Граждански съвет, Реформаторски блок и втори кабинет на Борисов. Надявам се резултатите да оправдаят залога и поетия риск, казва още Костов.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44