Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мерки срещу разпространението на "птичи грип" в Силистренска област

Едно от най-разпространените вярвания, свързани с този ден, е че на Св. Пантелей лястовиците и щъркелите отлитат за топлите страни или „се събират да пътуват”.

В Силистренска област влязоха в сила мерки срещу разпространението на болестта "птичи грип". Това се налага във връзка с откритите огнища на болестта в Холандия, Германия и Великобритания и вероятността заразата да проникне в нашата страна чрез диви мигриращи птици.

С превантивна цел в областта започват проверки за наличие на болни или мъртви мигриращи птици. Периодични проверки и изследвания ще се извършват и в птицефермите и личните стопанства. Разпоредено е транспортирането на птици да се извършва само с изрядни ветеринарно-медицински документи за произход и здравословно състояние, а също и да не се допуска излизането на птици извън дворовете на стопаните и да се ограничи до минимум възможността за контакт между диви и домашни птици. Фуражът, с който се изхранват домашните птици, да се съхранява в закрити помещения, а собствениците на птицевъдни обекти незабавно да сигнализират ветеринарния лекар или кмета при отклонение в здравословното състояние на отглежданите птици или при завишена смъртност. Кметовете и кметските наместници са отговорни да информират населението, че при откриване на трупове на домашни или диви птици незабавно трябва да сигнализират ветеринарните органи.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44