Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Патриарх Неофит отслужи литургия за 100 години от освещаването на "Руската църква"

| обновено на 30.11.14 в 11:22
Снимка: Венета Николова

Негово светейшество българският патриарх Неофит отслужи литургия в столичния храм "Св. Николай Мирликийски Чудотворец", известен като "Руската църква"

Днес е вторият ден на честванията на 100-годишнината от освещаването на храма. Миряни дойдоха на литургията да запалят свещ и да се помолят. Днес за 18 часа в храм "Св. София Премъдрост Божия" е планиран празничен концерт с участието на Софийския свещенически хор и хора на Патриаршеското Подворие.

"Руската църква" в София храм у нас има своето дълбоко значение в духовните и църковни контакти между двете патриаршии, които заедно отбелязват 100-годишнината от освещаването му тези дни и отдават значимото и на друга важна годишнина, когато преди точно 60 години става и духовно представителство на Руската патриаршия в страната ни. През този период руският храм у нас се превръща и в средище на бягащите белогвардейци от съветския режим след Октомврийската революция през 1917 година, но и в предпочитано място за молитва към Бога за хиляди български вярващи. 
Екатерининбургският митрополит Кирил, който води руската делегация за празника, определи българо-руските църковни отношения като "много добри" и добави:
Ние руснаците много сме задължени на българското свещенство и духовенство, на българското християнство, което дава заря на християнството в Русия чрез българските духовни и богослужебни книги, като чрез тях се затвърждава и заживява светото православие в Русия през всички тези столетия и хилядолетия, каза още той.
Руският висш духовник припомни и за ролята на митрополит Киприян, който е бил и един от най-известните българи като московски духовник.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44