Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първият опит за дисциплиниране на общинските чиновници е отпреди 115 години

Първият в следосвобожденска България опит за затягане трудовата дисциплина на общинските чиновници е направен преди 115 години в Търново. Тогава кметът на града Кръстьо Станчев въвежда присъствена книга за служителите.

Във всяко едно отделение при общинското самоуправление да има по една прошнорувана и подпечатана присъствена книга с имената на всички чиновници и служащи без изключение, гласи кметската заповед от ноември 1899 година. Градоначалникът разпорежда всеки да се подписва саморъчно в книгата. И още: "Десет минути след определените часове за работене, сутрин и после пладне, тия присъствени книги да се поднасят на надлежните началници на отделенията, които да  заверяват с подписа си приствующите и неприсътвующите" чиновници. 

Наредено е на всеки 15 дни началниците  да рапортуват на кмета за резултатите, за да се вземат мерки за тези,които са отсъствали без причина. В заповедта пише, че никой не може да отиде по частна работа в присъствените часове, ако неговият началник не е дал писмено разрешение.

Няма документални свидетелства какъв е бил резултатът от тази кметска заповед.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44