Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Едва една трета от младежите у нас до 22 години гласуват

Снимка: БГНЕС

Едва една трета от младите хора у нас на възраст до 22 години гласуват. Повече от половината от тях не се интересуват както от българската политика, така и от тази на Европейския съюз, сочи изследване на „Галъп интернешънъл“. 

Изследването е социологически портрет на първото следпреходно поколение. Има три пласта младежи - "Златна" младеж, която разполага с всички привилегии и може да отдели за реномирани дрехи и културни събития повече от 150 лева месечно. Средна класа, която е мнозинство и има една трета група, която включва застрашени от социално изключване младежи. Това са предимно роми, които разполагат с по-малко от 20 лева на месец за стоки и развлечения. 

Да изглеждаш добре, да бъдеш независим и да имаш добра кариера са ценности за близо 80 процента от младите хора. 60 на сто от запитаните живеят с родителите си. Правят го не по икономически причини, а заради удобство. 47 процента от запитаните не са мислили за емиграция, а тези, които искат да напуснат България, се насочват основно към Европа. 

За целта на изследването е адаптирана методика на немския професор Клаус Хюлерман, който провежда това допитване в Югоизточна Европа. Зад международния проект стои фондация "Фридрих Еберт". В рамките на българската част от проучването са анкетирани 1030 младежи от 14 до 27-годишна възраст.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44