Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НПО: Безобразната сеч в националните паркове продължава

Снимка: БГНЕС

Неправителствени организации настояват износът на необработена дървесина да бъде спрян незабавно, тъй като незаконната сеч, по думите им, е достигнала колосални размери. Безобразната сеч в националните паркове продължава, твърдят от различни граждански сдружения, а управляващите, независимо кои са те, се отнасят с престъпна безотговорност. 

В много случаи държавните горски служители прикриват незаконната сеч, като не санкционират нарушенията или извършват документни престъпления, за да ги прикрият, обясни Мартин Тинчев от "Сдружение за Ботевград":
В документите на един горски участък се записват много по-голям брой дървета, отколкото реално съществуват на терена. Дърветата се вписват като тънки, с некачествена и евтина дървесина. Фирмите влизат в гората и започват да секат. Обаче тези дървета липсват на терена. Те са фантоми. Тогава фирмите започват да секат дървета, които са с много по-голям диаметър, много по-качествени и много по-скъпа дървесина, за която нямат разрешение. Съответно заплащат тази скъпа дървесина като евтина, каквото е и разрешението им по документи. Горските стопанства са напълно наясно с тази ситуация. 
Според проф. Михаил Константинов трябва да има дългосрочна национална стратегия за горите. Една от първите стъпки е износът на дървесина да бъде спрян.
Жандармерията да отиде на пунктовете, в които се изнася дървесина. За една седмица и най-железният отряд от правоохранители бива подкупен. В момента очевидно участват митничари, полицаи, участват прокурори, общински съветници, кметове, участват служители от Агенцията по горите. В момента тихо и кротко унищожават българската гора.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44