Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коритото на река Марица край Пазарджик ще бъде бъде преместено в изкуствено прокопан канал

Снимка: БГНЕС

Коритото на река Марица край Пазарджик ще бъде бъде преместено в изкуствено прокопан канал от страна на западния бряг, за да не бъдат заляти питейните кладенци на града. Преди седмица кметът Тодор Попов обяви частично бедствено положение в района на сондажите, където водите на река Марица подкопават южния бряг, а ерозията е достигнала до 30 метра от съоръженията.

Експертите са решили, че само бързото изграждане на нов ръкав на река Марица може трайно да реши проблема. Ще бъдат изградени диги от земно-скална маса, а брегът ще бъде заскален. За да започне прокопаването на канала обаче, трябва да се изгради път от натрошен камък до терена, за да се движат безпроблемно багерите и останалата техника. Изчисленията показват, че за строителните работи са необходими почти 400 хиляди лева, което е два пъти повече от прогнозните разчети. Средствата ще осигури община Пазарджик, за да не се достигне до водна криза, а кметът Попов ще поиска през следващата година парите да бъдат възстановени от Министерския съвет.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44