Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според руски експерт Русия се е отказала само от трасето на "Южен поток" през България

Русия не се е отказала от проекта „Южен поток”, а само от сегашното трасе на газопровода. Това заяви за БНР руският енергиен експерт Михаил Крутихин.

Русия се надява, че „Южен поток” не е погребан като проект и затова обяви плановете за неговото строителство през Турция, каза Михаил Крутихин от компанията "Рус Енерджи":

Това трасе все едно ще трабвя да излезе някъде в Европа и тъй като гръцконо направление е заето от газопроводите ТАНАП и ТАП, това най-вероятно ще стане на турско-българската граница. Така че се гответе за нови преговори с „Газпром” и с Еврокомисията, но вече с участието на Турция, подчерта Крутихин.

Според него фактическото решение за отказ от досегашния проект не е на Русия, а на Европа:

"Газпром" не е готов да приеме условията на Третия енергиен пакет, тъй като не умее да работи в условията на конкуренция и иска за запази своето монополно положение. Това е главната пречка пред проекта, каза още Михаил Крутихин.

Руският експерт смята, че основната цел на „Газпром” е изпълнителите на построения вече руски участък от „Южен поток” да си получат парите и да бъдат осигурени нови многомилиардни поръчки на приближените до властта олигарси. А дали в тръбите ще има газ и дали ще се осъществява транзит- това вече никого не вълнува, коментира Михаил Крутихин.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44