Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лукарски: Споразумението за свободна търговия между САЩ и ЕС ще бъде от полза за България

Снимка: БГНЕС

Подобряването на достъпа до пазара на САЩ за българските стоки, услуги и обществени поръчки ще повлияе позитивно върху секторната конкурентоспособност и производителността. Това каза министърът на икономиката Божидар Лукарски на конференцията "Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции". Лукарски прогнозира ефекта върху българския бизнес на очакваното споразумение за свободна търговия между ЕС и САЩ. Въпреки че подписването на споразумението беше предвидено за тази година, все още текат преговори.

Големият проблем за освобождаването на търговията са множеството нетарифни ограничения и различните регулаторни подходи към различните сектори в индустрията на САЩ и ЕС:

За България свободният достъп до пазари на трети страни извън ЕС и преките чуждестранни инвестиции са ключови за постигането на устойчивия растеж. Това е основа за експортното ориентиране и засилването на конкурентоспособността. Допълнителен благоприятен ефект следва да създаде регулаторното сближаване и ефективната закрила на правата върху интелектуалната собственост.

Особено важни за България са възможностите, които бъдещото споразумение ще създаде за малките и средните предприятия. Те осигуряват 76 на сто от работните места в страната, но техният дял в износа ни е малък, коментира министърът:

Ето защо въвличането на малките и средните предприятия в трансатлантическата търговия са приоритетни за България. Специфичните затруднения, които тези предприятия усещат, следва да бъдат отчетени още на етапа на водене на преговорите за това как тези връзки с трансатлантическите партньори могат да бъдат полезни за малките и средни предприятия.

Идеята за свободен пазар, свързващ двата бряга на северния Атлантик, прокламира за първи път френският писател Виктор Юго на мирната конференция в Париж преди 165 години. Днес този пазар има над 820 милиона предимно състоятелни потребители, ще обединява най-богатите държави в света и ще произвежда около 45 на сто от световния брутен вътрешен продукт.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44