Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Северни филмови сияния в София от днес до 11 декември

През декември София ще бъде огрята и от най-добрите скандинавски филми между 3 и 11 декември в няколко пространства.

Откриването е днес в Дома на киното с филма "Последната присъда" на шведския ветеран Ян Троел - една история в черно-бяло. Освен това ще има и екранизации по книги като "Кристин, дъщерята на Лавранс" по трилогията на Сигрид Унсерт. Датчанинът Биле Аугуст екранизира романа на Анастасия Арнолд, посветен на съпругата на известния датски художник Педер Северин Кройер - Мари Кройер. Българските зрители ще имат възможността да се срещнат с две от най-четените финландски авторки - Софи Оксанен и Йохана Синисало, които ще гостуват в София по време на фестивала. Екранизацията по „Чистка” на Оксанен е носител на 5 от националните финландски награди „Юси”, а „Желязно небе” по едноименната история на Синисало е един от култовите европейски филми през последните две години. 

Програмата ни предлага и документалния "Ефтеркланг: Духът на Пирамида" или как датската група Ефтеркланг отива на изоставено място, градчето Пирамида, бивш миньорски център, където озвучават последния си албум с реални звуци от средата на това особено място.

По-интересните подробности чуйте в интервюто на Юлия Владимирова със Здравко Григоров.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.