Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Едва 5% от 750 хил. българи с увреждания имат шанс за професионална реализация

Снимка: Радио Видин

750 хиляди българи имат увреждания, но едва 5 процента от тях получават шанс за професионална реализация. Тези данни бяха изнесени в Международния ден на хората с увреждания, който се отбелязва в цялата страна. Председателят на Съюза на инвалидите в Шумен Иванка Казакова заяви, че тези хора не източват бюджета на държавата, каквито твърдения често се чуват.

Хората със специални потребности и пенсионерите с хронични заболявания и група инвалидност са отделни категории, които трябва да бъдат законодателно разделени:

Всичко е въпрос на държавна политика. Не може да се третират хора, които са в пенсионна възраст като хора с увреждания и да са по същия закон. Един човек в пенсионна възраст си има хронични заболявания. Това не е инвалидизиране. Няма нищо общо с проблемите на хората от тази категория и трябва да се разделят нещата. Хората в пенсионна възраст трябва да бъдат подпомагани по друг начин.

Председателят на Съюза на инвалидите в Шумен Иванка Казакова призова администрациите да не приемат проект за строителство и реконструкция на сграда, ако не са адаптирани за хора с увреждания.

По повод Международния ден на хората с увреждания 3-ти декември, в Центъра за социална рехабилитация и интеграция се проведе разяснителна програма. Концерт изнасят възпитаниците на дома и дневният център "Калинка" в село Васил Друмев, а в читалището на село Лозево е подготвена фолклорна програма за обитателите на дома за мъже с умствена изостаналост.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44