Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Соня Рув-Увалиева представи програмата за честване на 100-годишнината от рождението на Петър Увалиев

Соня Рув-Увалиева представи програмата за честване на 100-годишнината от рождението на Петър Увалиев - една от големите личности в историята на българската култура със забележителен принос в популяризирането й по света. Честванията на юбилея се организират от фондация "Увалиеви - фондация на България" и Инициативен съвет под патронажа на вицепрезидента Маргарита Попова.

Тържествата ще започнат на 12-и януари, рождената дата на твореца, с откриването на паметна плоча на Петър Увалиев на столичната улица "Кърниградска".

СУ учредява еднократна награда за студентско проучване и публикация, посветена на големия българин. Макар и в имиграция като езиков сирак, както сам се нарича, той приживе и след смъртта си е висок духовен пример и професионален връх за няколко поколения българи, отбелязва съпругата му Соня Рув:

Той имаше нещо много важно, много интересно със студентите. За рождения му ден, 12-и януари, ще има церемония в университета. Аз мисля, че ще има интерес към младите студенти и за бъдещите поколения.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44