Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бедствено положение е обявено в Раднево, следят яз. "Ковачево"

| обновено на 04.12.14 в 16:43
Снимка: Венелина Попова

Наводнени приземни етажи, мазета и дворове има в около 20 села в Старозагорска област след обилния дъжд. Критично е състоянието на язовир "Ковачево", който може да наводни рудник „Трояново север“. Затова екипи на дружеството ще дежурят цяла нощ, ще се преустанови и вливането на вода в него от топлоцентралите. 

Бедствено положение е обявено в община Раднево. Опасно високо е нивото на реките Блатница и Кумурджа, които минават през града. Язовирите "Раднево" и "Константиновец" преливат контролирано, хората, чийто къщи са в непосредствена близост до тях, са в готовност да бъдат евакуирани.

Язовир "Копринка" е със свободен обем от 60 милиона кубически метра, язовир "Жребчево" - 20 милиона. 

През последните 48 часа в района на въгледобивното дружество „Мини Марица изток“ са паднали рекордните 70 литра на квадратен метър. Затова в рудниците е въведен авариен план за работа, за форсмажорните обстоятелства са информирани трите централи в комплекса и „Брикел“. Жп линиите вече са отводнени, използва се цялата налична хидротехника, за да не се допусне спиране на производствения процес, застрашаване на живота на миньорите и сигурността на енергийната система.

Десетки къщи са наводнени в гълъбовското село Обручище. Кметът Илия Марков съобщи за „Хоризонт“, че само няколко къщи, които нямат собствени помпи, разчитат за отводняване на пожарната. Основната причина, както и при всяко предишно наводнение, е непочистената от производствената дейност на „Мини Марица изток“ и ТЕЦ „Контур глобал“ река Соколница. Въпреки че реката сега не е преляла, тя не може да поеме водите от селото, те се връщат по старите канали и заливат ниви, дворове, мазета и приземни етажи.
Пред „Хоризонт“ кметът на община Гълъбово Николай Тонев заяви, че комисията по бедствия и аварии към МС ще финансира проект за изграждане на отводнителна система и за почистване на коритото на Соколница. Преди дни на общината са преведени 300 хиляди лева за прочистване на река Съзлия, която минава през центъра на града и при проливни валежи наводнява един от кварталите му. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44