Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КФН: След 7 години в частните пенсионни фондове ще се натрупат 20 - 25 млрд. лева

От Комисията за финансов надзор прогнозираха, че след 7 години в частните пенсионни фондове ще се натрупат между 20 и 25 милиарда лева. Сега Фондовете, които ще плащат в бъдеще пенсии в допълнение на държавата, управляват над 8 милиарда лева. От комисията планират в следващите 4 години да се намали таксата за управление, която плащат клиентите.

Изчисленията на Комисията за финансов надзор сочат, че за период на осигуряване от 30-40 години дружествата биха прибрали под формата на такси една четвърт от натрупаните от осигурителите пари по индивидуалните партиди. Затова и таксите ще се намаляват.

От компаниите отчитат стабилност и добра доходност на парите за втора и трета пенсия. От 2000-ната година досега средната постигната е 5-6%, посочи председателят на Асоциацията на пенсионно-осигурителните компании Никола Абаджиев. Резултатите обаче могат да бъдат и по-добри, ако вноските се плащат навреме:

Често вноските за осигурените лица в капиталовите фондове или не достигат, или пристигат с голямо закъснение, което несъмнено носи загуба и за осигуреното лице, защото всички вие знаете, че съгласно закона всеки лев, постъпил в пенсионния фонд, започва да работи този лев за самото осигурено лице.

Универсалните пенсионни фондове ще започнат да плащат пенсии през 2023-та година за родените след 31-ви декември 1959-а година, които задължително се осигуряват в тях. Амбицията е пенсията от НОИ и тази от Фонда да достигне 85% от дохода преди излизането в пенсия. В момента НОИ плаща 57% от дохода преди пенсиониране. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44