Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Илиев: Финансовото състояние на НЕК е отчайващо

Финансовото състояние на НЕК е отчайващо, заяви новоизбраният изпълнителен директор на Националната електрическа компания Петър Илиев по време на енергийна конференция. От началото на годината до края на октомври НЕК е натрупала загуба от 428 милиона лева, която е в пъти по-голяма от загубата за същия период на миналата година. Причината според Илиев е в регулацията на цените - Държавният енергиен регулатор е определял цена на тока, продаван от НЕК, значително по-ниска от нейната себестойност:

Януари и юни 2014-а година цената, определена от Държавната енергийна комисия, е 100,43 лева за мегават час, като Комисията е определила и себестойността на закупената енергия, която НЕК трябва да закупи, на 93,27 лева. За същия период себестойността на закупената енергия вече по реални данни е 132,83 лева. И от това НЕК губи 504 милиона лева.

За да се излезе от тази ситуация, всички участници на електроенергийния пазар трябва да постигнат съгласие за това - как ще се развива енергетиката ни. Без този диалог ще зачеркнем енергетиката, беше категоричен Петър Илиев:

Ако беше причината НЕК, да го закрием НЕК, но за да говорим за едно реално и нормално бъдеще на енергетиката, а от енергетиката зависи и бизнесът, си говорим на висок, на нисък, на какъвто и да е тон, но да стигнем до някакво предложение, защото просто иначе ще сложим черта на енергетиката.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44