Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Сливен работи оперативен щаб за действия при извънредни ситуации

| обновено на 05.12.14 в 14:30
Снимка: БГНЕС

В областната полиция в Сливен работи оперативен щаб за действия при извънредни ситуации. През изминалото денонощие екипи на "Противопожарна безопасност и защита на населението" са се отзовали на 13 сигнала за проблеми от валежите и наводнения. Община Сливен обяви бедствено положение в три села.

Екипи на пожарната са извършили отводнителни действия на мазета и приземни етажи в градовете Кермен и Нова Загора и селата Тополчане, Жельо войвода, Стара река, Катунище, Пет могили и Сборище. На територията на Сливенска област няма пострадали и бедстващи хора, съобщиха от областната дирекция на МВР.

Бедственото положение в сливенските села Жельо войвода, Тополчане и Крушаре е за ограничен период от време с цел предприемане на спешни мерки за възстановяване на щетите и овладяване на критичните ситуации.

Контролираното изпускане на язовир "Жребчево" днес е увеличено на 150 куб.м в секунда. Обемът му е 380 милиона кубически метра при максимум 400 милиона. Притокът на вода към водоема сега е 130 кубически метра в секунда. Изпускането на язовира не е опасно за селата по поречието на Тунджа, намиращи се след него. 

Придошлите води на река Тунджа са блокирали свинеферма в село Крушаре, от която се евакуират 180 животни. Ако нивото на реката се повиши с още 50-60 сантиметра, има опасност да се залее друга стопанска сграда, от която екипи изнасят имуществото. Засега опасност от заливане на къщи няма и не се налага да се евакуират хора, заяви Димо Станков, кмет на Крушаре, едно от трите села с обявено бедствено положение за наводнени мазета и приземни етажи. Наводнени са земеделски земи по поречието на Тунджа в общините и Нова Загора. Пътят между селата Бинкос и Струпец, който не е част от републиканската пътна мрежа, е наводнен и затворен за движение.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44