Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тимерманс: Мониторингът спрямо България не е обвързан с Шенген

Франс Тимерманс
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Заместник-председателят на Европейската комисия (ЕК) Франс Тимерманс, който отговаря за мониторинга над България и Румъния, е заявил, че той не трябва да се обвързва с влизането на двете страни в Шенген. До неотдавна като външен министър на Холандия той отстояваше точно обратното.

За новата му позиция съобщи вицепремиерът по европейските политики Меглена Кунева след среща с Тимерманс. Кунева каза, че е много впечатлена от политическата независимост на Тимерманс. Той разделя тези два процеса против общественото мнение в неговата родна страна.

В сряда у нас пристига мисия по следващия мониторингов доклад, като според Кунева България е изпълнила голяма част от ангажиментите си. В дните дотогава у нас няма да може да се случи чудо, но ще е важно да се ангажираме със срокове, в които да покажем резултати:

Да се приеме стратегията за съдебната реформа. Очакваме единствено становището на Висшия съдебен съвет да започне поне процедурата по избора на главен съдебен инспектор и да се проведе една прилична процедура за избор на председател на Върховния касационен съд.

Механизмът няма да престане да съществува поне още година, смята Меглена Кунева. А що се отнася до намеренията на Жан-Клод Юнкер той да отпадне до края на мандата му, Кунева припомни, че той е петгодишен и че това не е кратък срок:

За нас е много важно докладите всяка година да бъдат все по-добри, все повече да се чуват добри думи за България.

Кунева и Тимерманс са говорили и за обществените поръчки, които фигурират като проблем в докладите от последните години.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44