Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възрожденската църква "Свети Николай" във Велико Търново отбелязва храмовия си празник

Снимка: РАДИО ВИДИН

Днес е храмовият празник на възрожденската църква "Свети Николай" във Велико Търново. След като построил църквата Колю Фичето бил признат за майстор.

Строежът започва 1835-а година и е довършен 1836-а година. В църквата „Св. Николай“ прави впечатление балконът, който въплъщава идеята за 7-те райски небеса, т.е. проекцията на небесното върху земното. Когато вижда какво е сътворил Никола Фичев, целия еснаф признава неговото майсторство.

В църквата „Св. Николай“ днес ще бъде отслужена празнична литургия. Ще бъде раздаден курбан за здраве и ще бъдат връчени дипломите на абсолвентите от Богословския факултет на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44