Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

25 години СДС

| обновено на 07.12.14 в 16:31
Снимка: БГНЕС

Стотина привърженици се включиха в хепънинга, с който пред сградата на ул. Раковски134 беше отбелязана 25-тата годишнина на Съюза на демократичните сили.

СДС е в историята на реформите, но и СДС реформира историята, заяви председателят на партията Божидар Лукарски в приветствие към събралите се да отбележат годишнината.

Бивши и настоящи активисти на СДС се събраха пред емблематичната сграда на ул. Раковски, за да отбележат юбилея. Остаряхме със СДС и затова сега сме тук, каза президентът Петър Стоянов:

След като "Реформаторският блок" спечели ми се обади стара моя приятелка. По ирония на съдбата, когато СДС се разцепи, аз останах седесар, тя отиде в партията ДСБ. Нейният съпруг изказа своята публична симпатия към партията на госпожа Кунева и й казах: Най-после всички сме заедно - аз седесарят, ти - десебарят и твоят съпруг, който е от "България на гражданите". Защо трябваше да ги ядем тези жаби през последните 15 години?

Председателят на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев, който също е сред основателите на синия съюз, констатира, че България още е много далеч от това, за което преди 25 години са мечтали.

Не се отказвайте. България още е далеч от това, за което ние мечтаехме, а няма кой да го направи. Може би ще го направят нашите деца и внуци, но ние трябва някакси да предадеме щафетата.

Настоящият председател Божидар Лукарски заяви, че съюзът продължава да е гарант за реформи в България, както винаги е бил.

СДС беше история на реформите. Но тези 25 години СДС реформира историята, за да може България днес да е в Европа, да бъде достоен член и да се бори за същите идеали, за които се борихме преди 25 години с нови сили.

Съюзът на демократичните сили е създаден на 7-ми декември 1989-а година като коалиция от група неправителствени организации и възстановени стари партии. Целта на коалицията е отхвърлянето на комунистическата система. Пръв председател на СДС става  Жельо Желев.

Като политическа партия СДС се регистрира през 1998 година.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44