Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тигърът от Столичния зоопарк вече е в клетката си, след като днес излезе от там

| обновено на 07.12.14 в 15:30
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тигърът Мъри от Столичния зоопарк е вече върнат в клетката си, след като е бил упоен. Хищникът излезе от клетката си по-рано днес и няколко часа престоя в залата за хищници. Хората са били изведени оттам и за щастие няма пострадали.

Директорът на Столичния зоопарк доктор Манол Нейков разаза как се е развила почти тричасовата сага с избягалия тигър. За щастие тя приключи, без да пострадат нито посетители, нито самият тигър. Той е упоен и прибран в клетката.

Човешка грешка е станала причина за този инцидент. За съжаление, каза доктор Манол Нейков, наш опитен гледач е направил тази грешка. Всъщност гледачът, който е отговарял за храненето на хищниците, е забравил да заключи двойното заключване на решетката на тигъра и затова той е успял сравнително безпрепятствено да напусне клетката си.

Очаква се да има наказание за този служител, но то вероятно няма да е уволнение, тъй като самият служител, по оценка на доктор Нейков, се е включил много адекванто впоследствие при извеждането на посетителите от зоопарка и при овладяването на ситуацията. Той също е в шок в момента и не е в състояние да разговаря с медиите и да даде някакво обяснение за случилото се, но всъщност добрата новина е, че няма пострадали.

По-рано беше съобщено, че тигърът е излязъл от клетката си тази сутрин, но незабавно е бил изолиран в залата с хищниците. Посетителите са били помолени веднага да напуснат зоопарка.

Оказва се обаче, че майка с две малки деца е прекарала около 15 минути в компанията на избягалия тигър Мъри. Това разказа самата жена. Все още няма официална информация от ръководството на столичния зоопарк как тигърът ще бъде заловен. Мъри продължава да стои затворен в зала Терариум.

Обадих се за помощ на 112, а оттам ми казаха: "Вие се шегувате" - разказа Емилия Николова.

Емилия Николова разказа как точно се е случило бягството на тигъра. В този момент, малко преди 12.00 часа на обяд, в залата е имало около 20 души - възрастни и деца. Тигърът просто е бутнал вратата на клетката и е излязал без никакво усилие. Почти всички посетители на залата са успели веднага да напуснат помещението. Емилия Николова обаче е била с двете си малки деца - на 1 и на 4 години и тъй като тигърът се е намирал на пътеката между нея и изхода на залата, не е посмяла да побегне с двете деца. Близо 15 минути са се крили зад изкуствено храстче, разположено в близост до изкуственото езеро в залата.

Опитът й да получи помощ на телефон 112 е бил неуспешен, защото първо от там са й казали, че вероятно се шегува. След като ги е уверила, че въобще не се шегува и че има нужда от помощ, са й казали: Ами изчакайте. Ще видим на кого да прехвърлим вашето обаждане, и са пуснали музика. Емилия се е притеснявала, че разговаряйки по телефона, гласът й може да привлече вниманието на тигъра. Затова е затворила телефона и в този момент е видяла как двама души, които явно работят по ремонта на въпросната зала, й правят знак да върви към отворената врата на едно от сервизните помещения, които се намират в близост до клетките на големите хищници и диви котки. Така Емилия успява заедно с децата си да се измъкне към една от тези стаи, едно от тези сервизни помещения, откъдето пък й отварят малко по-късно врата навън.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44