Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавният бюджет влиза на първо четене в парламента

| обновено на 08.12.14 в 07:43
Снимка: БГНЕС

Държавният бюджет за 2015-а г. ще бъде разгледан на първо четене в парламента днес. В него се залага в края на 2015-а г. максималният размер на дълга да бъде 24 милиарда и 500 милиона лева, а новият дълг, който ще поемем, е 8 милиарда и 100 милиона лева. По-голямата част от него ще бъде набавен чрез държавни облигации, емитирани на международните пазари, и ще служи за рефинансиране на стари задължения. С около 2 млрд. лева ще бъде покрита по-голямата част от натрупания дефицит, а останалите 500 милиона лева ще бъдат набавени от вътрешни ресурси.

С бюджета се определят месечните помощи за отглеждане на дете, които остават без промяна по 35 лева за първо дете и 50 лева за второ дете на месец.
 
Минималният размер на заплатите на държавните служители от следващата година ще бъде 380 лева. В средата на годината толкова ще достигне и минималната работна заплата, но това ще стане на две стъпки 360 лева от 1-ви януари и 380 лева от 1-ви юни. 
Утре ще бъдат гласувани бюджетите на Здравната каса и на Държавното обществено осигуряване, като между първо и второ четене се очаква да бъде взето решението за пенсионната реформа.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44