Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова криза се очертава за шуменския екарисаж

Снимка: БГНЕС

Нова криза се очертава за шуменския екарисаж, предупреждава управителят на дружеството Мирослав Александров.

Договорът с държавата за обезвреждане на животински отпадъци изтича на 13-и декември, а все още не е обявена обществена поръчка за продължаване на дейността. През следващата седмица би трябвало да спрем да събираме трупове от страната, каза Александров: 

Ще бъдат оставени безконтролно в околната среда. Там, където има организирано отглеждане на животни в големи ферми, също така и в личния двор на дребните стопани по селата. Просто абсолютно всичко що е труп на умряло животно няма да бъде събирано. Много неприятна ситуация. Един път - много опасно за хората и за животните, втори път - тази ситуация би ни донесла, ако не се реши в най-бързи срокове, сериозни санкции от Европейската комисия.

Дружеството работи по договор с Министерството на земеделието и храните и към момента държавата му дължи около 3,5 милиона лева. Само за ноември са обезвредени 333 тона отпадъци, а заради болестта "син език" през летните месеци обезвреждането достигна до 750 тона месечно. Тогава екарисажите в България спряха да работят заради неплатени пари и шуменският получи сумата от 500 хиляди лева. Това представлява едва 1/8 от задълженията, коментира Мирослав Александров и допълни, че със сумата дружеството се е разплатило само с доставчиците си.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44