Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

55 милиона лева дълг пое държавата чрез последната емисия от държавни ценни книжа за годината

Снимка: БГНЕС

55 милиона лева дълг бе поет от държавата чрез последната емисия от държавни ценни книжа за тази година.

Това е третата емисия на държавни ценни книжа при отворено от финансовото министерство в началото на декември досега. Реално това е най-лесният начин държавата да си набави финансов ресурс на вътрешния пазар. Първите две емисии бяха за еврови книжа и чрез тях бе набавен ресурс от общо 800 милиона евро. Настоящата емисия е в лева и е последната в календара, а падежът е на 15-и юли 2024-та година.

Постигнатата средно претеглена доходност е от 2,9 на сто, което е исторически най-ниската за сегмента. От финансовото министерство отбелязват също така, че емисията е референтна по отношение на един от критериите от Маастрихт, а именно хармонизиран дългосрочен лихвен процент за оценка степента на сближаване. Докато при евровите ценни книжа имаше най-голям интерес от страна на банките, сега близо 60 процента от тях са изкупени от пенсионните фондове.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44