Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съгласуван е бюджетът на ЕС за 2015-а

Европейският парламент и страните - членки постигнаха предварително споразумение по бюджета за следващата година. Договорената компромисна стойност на плащанията е 141,2 милиарда евро.

Първоначално Европейският парламент настояваше за по-голяма сума, а Съветът – за по-малка. Постигнатата договореност включва и допълнителни средства за Фонда за солидарност, за да бъдат покрити щети от природни бедствия в шест страни - сред тях е и България, която ще получи 10,5 милиона евро заради наводненията.

Очаква се бюджетът за 2015 година, както и допълнителните плащания за тази година, да бъдат окончателно одобрени от Съвета в петък, а от Европарламента – следващата седмица.

Така догодина Европейската комисия ще разполага с редовен бюджет и няма да й се налага да работи с месечни лимити от една дванадесета от миналогодишния, което щеше да затрудни изплащането на средства от еврофондовете към отделните страни.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44