Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

18 български проекта кандидатстват в инвестиционния план на ЕК

18 български проекта фигурират в представения предварителен доклад по новия инвестиционен план на Европейската комисия. Той включва общо 2000 потенциални проекта в 28-те страни - членки на обща стойност 1,3 трилиона евро. Българските са за поне 3,5 милиарда евро, включването им в предварителния списък обаче все още не е гаранция за финансиране.

България попада в първоначалната селекция с магистралата София - Калотина, високоскоростните пътища Видин - Ботевград и Русе - Велико Търново, жп линиите Карнобат - Синдел и Русе - Варна, както и с проекти за подобряване на водоснабдяването в 40 общини, иновативни технологии за преработка на отпадъци в три региона, закриване и рекултивация на сметища в девет общини и младежко предприемачество.

В списъка е и националната програма за енергийна ефективност на жилищните сгради. Сред българските проекти има и седем на Електроенергийния системен оператор – за обновяване на мрежата и изграждане на междусистемни връзки. За част от проектите обаче в разпространения днес доклад не е посочена стойността на необходимата инвестиция – така че средствата, които България има шанс да получи, са повече от 3,5 милиарда евро.

Планът за стратегически инвестиции на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер има за основна цел да стимулира икономическия растеж и заетостта и си поставя задачата да мобилизира инвестиции на стойност поне 315 милиарда евро. Той ще бъде подробно обсъден на предстоящата в края на следващата седмица среща на върха.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44