Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зам.-председателят на ЕК Марош Шевчович ще преговаря с Русия за "Южен поток"

Снимка: arşiv

Заместник-председателят на Европейската комисия по енергетиката Марош Шевчович е бил натоварен да преговаря с Русия за бъдещето на "Южен поток", след като България е настояла за това. Очаква се преговорите да започнат до седмици.

Това съобщи вицепремиерът Томислав Дончев след среща между Шевчович и енергийните министри на 8-те страни-членки на Евросъюза, които участват в проекта.

Дончев изрази разочарование, че срещата е завършила без категорична и окончателна европейска позиция по "Южен поток" - въпреки, че от българска страна многократно е била поискана такава позиция.

Ние нямаме писмено становище от руска страна. Ние нямаме каквото и да е било становище от европейска страна, имаме модалност. Ако проектът отговаря на това или онова изискване, a България, за разлика от другите държави, е в процедура. Министерството на регионалното развитие, Министерството на земеделието, Министерството на културата, Министерството на енергетиката са част от процеса. Проектът не е спрян формално. Те трябва да процедират различни процедури, разрешително за строеж, т.н. В тази ситуация при липса на ясен сигнал от едната или другата страна какво да правят тези две ведомства. Затова за нас е важен отговор "да" или отговор "не". Ние нямаме подобен писмен отговор или позиция от руска страна. Нормално е да настояваме да го има от страна на комисията, доколкото България преди няколко месеца си е дилегирала правото на ЕК да преговаря с Русия, заяви Дончев.

В заключителния документ от днешната среща в Брюксел ще бъде записано, че интерконекторите между България и Гърция, и Румъния стават проекти с висока приоритетност - включително и за финансиране, съобщи още Томислав Дончев, като добави, че категорично е настоял за това.

На срещата е било решено още да се създаде група на високо ниво, която да се  занимава с въпроси от подобно естество занапред. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

ЕК ще обсъди идеята на България, Гърция и Румъния за алтернатива на "Южен поток"

Европейската комисия (ЕК) ще обсъди намерението на България, Гърция и Румъния съвместно да построят газопровод, който да преминава през териториите им и да се свързва да с така наречения "Южен газов коридор", заяви в Брюксел заместник-председателят на..

публикувано на 09.12.14 в 18:00

Москва няма да участва в срещата на ЕС за "Южен поток"

Русия няма да участва е утрешната среща на страните от Европейския съюз, посветена на ситуацията около "Южен поток". Това съобщи пред медии руският министър на енергетиката Александър Новак , цитиран от ТАСС.  В края на миналата седмица беше съобщено, че..

публикувано на 08.12.14 в 19:02

АБВ предлага за обсъждане "Южен поток" да тръгне по трасето на "Набуко"

От АБВ ще предложат за публично обсъждане "Южен поток" да тръгне по трасето на газопровода "Набуко". Това каза лидерът на партията Георги Първанов . Според него този вариант би могъл да удовлетвори всички партньори по маршрута на "Южен поток". Това,..

публикувано на 08.12.14 в 16:42
Бойко Борисов

Борисов: Не сме получили официална позиция от Русия за "Южен поток"

Преди обсъждането на бюджет 2015 г. премиерът поиска да запознае депутатите с договора за газопровода "Южен поток", който той получи преди няколко дни. Бойко Борисов заяви, че България все още не е поучила официална позиция на Русия за прекратяване на..

обновено на 08.12.14 в 15:28
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени..

публикувано на 09.05.19 в 09:44