Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЦРУ е подвело Конгреса за ефекта от методите срещу предполагаеми членове на "Ал Кайда"

Централното разузнавателно управление на САЩ е подвело Конгреса и обществеността за ефективността на бруталните методи, използвани за извличане на информация от предполагаеми членове на "Ал Кайда" в периода 2002-2007 година. Това се казва в дългоочаквания доклад на ръководената от демократите сенатска комисия за контрол на разузнаването.

Докладът е на базата на милиони разгледани документи, които описват "брутални" техники, използвани срещу поне 119 души, задържани тайно от ЦРУ в периода 2002-2007. Сред методите, които се смята, че не са довели до извличане на важна информация, са били симулиране на давене и лишения от сън, като в един от случаите това лишение е било в продължение на 180 часа.

При обобщението на резултатите не се използва думата "мъчение" и не се споменава за повдигане на обвинения срещу тези, които са извършвали посочените действия.

Директорът на ЦРУ Джон Бренън призна за недостатъци в работата на агенцията му, но нарече доклада "селективен" и не се съгласи с констатацията, че методите не са помогнали за събиране на важни данни.

Републиканците изразиха опасения, че публикуването на доклада крие опасности.

От своя страна председателят на комисията по разузнаване Даян Файнстийн призна, че е възможно групировки да  използват разкритията, за да настроят привържениците си срещу САЩ, но посочи, че демокрацията зависи от прозрачността и допълни:

Историята ще ни съди по това, че заставаме зад едно справедливо общество, управлявано от закона, и готовността да се сблъскаме с неприятната истина и да кажем "никога повече".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44