Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

137 години от обрата в Руско-турската освободителна война

Снимка: Катя Чорова

Днес се навършват 137 години от пленяването на армията на Осман паша и решителния обрат в Руско-турската освободителна война. В Плевен 10-и декември се отбелязва като Ден на признателността към загиналите за освобождението на града.

Паметният ритуал ще започне в 10.50 часа на Централния площад "Възраждане" с панихида за загиналите, която ще отслужат Плевенският митрополит Игнатий и свещеници от местните храмове. До вечния огън, пред един от символите на освобождението – мавзолеят "Св. Георги Победоносец", ще бъдат положени венци и цветя на признателност. В празничния ден в парка на къщата-музей "Цар Освободител Александър II" ще бъде направена възстановка на епичните събития от 10-и декември 1877 г. и на историческия момент, когато император Александър II връща в знак на уважение сабята на главнокомандващия турските части Осман паша, който е признал капитулацията си. Вечерта в салона на Драматичния театър "Иван Радоев" концерт ще изнесе Северняшкият ансамбъл за народни песни и танци. В 20 часа празнични фойерверки ще осветят небето над Плевен.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44