Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плевен отбелязва 137 години от освобождаването си от турско робство

Снимка: БГНЕС
Плевен отбелязва днес 137 години от освобождаването си от турско робство. Венци и цветя на признателност бяха положени пред вечния огън на мавзолея "Свети Георги Победоносец" - символ на Свободата. Историческа възстановка показа събитията от 10 декември 1877 година, когато след 5-месечни кръвопролитни сражения и три щурма, е извоювана победата.

Паметният ритуал започна с панихида за загиналите над 35 хиляди български и чуждестранни военни.

Днес никой не може да си представи свободна България без Плевен и плевенската епопея
, каза в словото си председателят на Народното събрание Цецка Цачева. Тя припомни думите на големия български публицист Симеон Радев, че свободата е трайна не когато тя слиза до народите, а когато народите се издигат до нея.

Нашият народ се издигна до свободата си с цената и на пролятата кръв по хълмовете около Плевен, където оставиха костите си воини от Руската империя, румънци, сърби и други. Те останаха завинаги по тези  земи, но сбъднаха заветната цел на нашите възрожденци - да я има свободна България. Нужно ни е обединение в пътя към съзидание на настоящето. Нужна ни е мъдрост и отговорност за градежа на бъдещето. Длъжни сме да го направим, заради нас самите, заради децата ни, за да я има вечно свободна България, заяви Цачева.

Поздравителен адрес изпрати и президентът на България Росен Плевнелиев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44