Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Концерт и Гран милонга в София за Международния ден на тангото

Снимка: ЕПА/БГНЕС
На 11 декември по света се празнува Международният ден на тангото. Причината за избора на тази дата е рожденият ден на две от най-известните личности в историята на този чувствен танц - певеца и композитора Карлос Гардел и цигуларя и композитора Хулио Де Каро.

За първи път Денят на тангото се чества в Аржентина през 1977 г. Постепенно голяма част от страните, в които тангото има много привърженици, възприемат този празник и така от местен, той се превръща в международен.

За почитателите на тангото – танцът и музиката - се провежда вече традиционния танго бал, т.нар. “Гран милонга” в един от големите софийски хотели, където всички танцуващи танго ще могат да се отдадат на страстта си под звуците на известните оркестри от началото на 20-и век до наши дни. Ще свири младият аржентински бандеонист и композитор Матиас Гонсалес. Той ще изпълни традиционна и съвременна танго музика специално аранжирана от него за случая. Известният музикант ще пристигне от Париж, където понастоящем живее и твори, и това ще бъде неговото трето посещение в София, след като той вече два пъти се изявява тази година в препълнената зала България заедно с българските музиканти от Quarto Quartet.

Чуйте още в разговора с Иво Парушев от асоциацията „Тангерин“ и организатор на честването на Международния ден на тангото у нас.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.