Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БЕХ ще предостави документи по проекта "Южен поток" на НС

Снимка: Ивайло Михайлов

Повече от 40 документа от кореспонденцията между енергийните министерства на България и Русия, както и между Българския енергиен холдинг и "Газпром" по проекта "Южен поток" ще предостави държавният холдинг в деловодството на Народното събрание. Това решиха депутатите от парламентарната енергийна комисия след изслушване на ръководството на БЕХ за проекта. Целта е парламентарните комисии да могат да се запознаят с конкретни дати, цифри и съдържанието на предупрежденията, отправени към България от ЕК. До момента, въпреки всички публични изявления за спиране на "Южен поток", БЕХ като акционер в проекта не е получил официално уведомление, съобщи изпълнителният директор на Холдинга Жаклен Коен:

Може би е моментът да проявяваме малко здрави нерви и да не коментираме нещо, което не се е случило.  Да, изявление на президента Путин е нещо сериозно, но в крайна сметка, ние като търговско дружество работим с документи.

Изгражданите в момента от България интерконектори почти изцяло могат да осъществят газовата независимост на страната, заяви пред комисията Коен и коментира пред медиите:

Ако бъде изработена регионална стратегия, могат да заместват на 100%. Връзката с Гърция може да ни свърже с ТАП, т.е. трансадриатическия газопровод, може да ни свърже с терминала в Ревиатуса, може да ни свърже с, малко популярно е, но Турция също има терминал на Бяло Море - Техирда, от там също е възможно точка за захранване.

Газовият интерконектор от Гърция за България вече е готов. Той вече позволява да се смени посоката на подаване на газ и страната ни има възможност да се снабдява с газ от Азербайджан. Газовата връзка с Румъния е почти готова и тръбопроводът ще бъде пуснат в началото на следващата година.

Годишно потреблението на газ в България намалява и затова интерконекторните връзки с Румъния и с Гърция ще осигуряват синьо гориво, достатъчно за потребностите на страната, смята изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг:

За съжаление, България всяка година консумира все по-малко газ. Тази година се очаква да бъде под 3 млрд. Така че капацитетът на газопроводите е предостатъчен. Възможно е да доставяме и на съседни страни, като Сърбия. И с развитието на интерконектора България-Сърбия бихме могли и да изнасяме.

На среща в Брюксел представителите на Еврокомисията са приели да се разработи финансов модел, чрез който да подпомогнат със средства изграждането на вертикалната конекторна връзка от Румъния до Гърция през България.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44