Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Италия се провежда национална стачка срещу икомическата политика на правителството

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Италия се провежда общонационална стачка. Организирана от синдикатите, тя е срещу икономическата политика на правителството.

Стачкува цяла Италия. Осемчасовият протест обхваща всички обществени и частни сектори от здравеопазването, обслужването, банките, образователната система,  транспорта, фабриките. Основните шествия са в 54 града, като водещи са тези в Рим и Торино. Под лозунга Така не може протестиращите искат правителството да обърне заслуженото внимание на трудовата заетост и нейната сигурност за успешното бъдеще на страната, както и да се погрижи с допълнителни средства за пенсионерите и социално слабите.

В отговор премиерът Матео Ренци заяви, че правото да се стачкува се гарантира от Конституцията. Независимо че управляващите не са съгласни с днешния протест, то той ще се състои, добре ръководен и организиран, уточни още Ренци. Той подчерта, че уважава синдикатите, въпреки че не мисли като тях, и ще направи нужните промени за страната и за тях.

От своя страна, профсъюзният лидер Сузана Камусо оповести началото на стачката чрез социалните мрежи с думите: Добър ден и добра стачка на всички!

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44