Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 10 дка площи, засегнати от рак по картофите, са поставени под карантина за 10 години

Снимка: БГНЕС

Над 10 декара площи, засегнати от рак по картофите в землището на доспатското село Барутин, са поставени под карантина за срок от 10 години. Със заповед на директора на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Сава Бозуков в тези площи се забранява засаждането и отглеждането на картофи, домати, разсади и посадъчен материал.

Ниви с разпространение на рак по картофите са установени в пет местности в района на Барутин. В земите, поставени под карантина, ще бъде ограничено преминаването на домашни животни и придвижването на земеделска техника.

Определени са около 200 дка буферни зони в землището, в които ще се допуска засаждане на картофи, но само от устойчив на заразата сорт.

Картофите от тазгодишната реколта, произведени в нивите под карантина, не могат да се използват за посадъчен материал, нито да напускат пределите на Барутин, се посочва в заповедта. От Областната дирекция по безопасност на храните продължават изследванията на проби от ниви в района на Барутин.

Първите случаи на рак по картофите в област Смолян бяха открити през 2011-а година в села в община Смолян, след което заразените ниви бяха подложени на карантина.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44