Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Рила започва празникът на зевзеците и на почитателите на виното

Уникалният празник на зевзеците и на почитателите на виното и чашката, наричан Кратун месец, започва от днес в Рила, съобщиха организаторите.

Неизменен организатор на Кратун месеца е местното дружество „Пакост“ основано в далечната 1900-а година. То си има устав и печат. Членската маса на дружеството обаче застрашително оредява, до 30-40 „пакостници“. Младите са по гурбети в чужбина, цели семейства от рилското корито са в странство. По-възрастните обаче са тук и поддържат традицията. Преди старта на Кратун месеца, който завършва на Трифон Зарезан, от „Пакост“ се срещнали с кмета на общината Георги Кабзималски, който им оказал пълно съдействие. В организационния комитет се е включил и полицая от районното полицейско управление Стефан Янев.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44