Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

"Синдикати и правителство се разбраха: Възрастта за пенсия без промяна и през 2015-та година", гласи заглавието на първа страница на "24 часа", който отбелязва в подзаглавие, че вноската в частен фонд вече ще бъде по желание. Нужният осигурителен стаж обаче ще нарасне с 4 месеца и ще е 35 години за жените и 38 години за мъжете, посочва часовият вестник. Замразяването и през 2015-та година на възрастта за пенсиониране за жените на 60 години и 8 месеца, а за мъжете - на 63 години и 8 месеца е водеща тема и за "Новинар", "Дума", "Сега" и "Капитал дейли".

"Укриването на осигуровки ще е престъпление", отбелязва "Новинар".

"От 2015 година и вноските за втора пенсия ще могат да се прехвърлят към НОИ", гласи заглавието на вестник "Сега", който отбелязва в подзаглавие, че под натиска на синдикатите правителството се е съгласило отново да замрази възрастта за пенсия, което предизвика гнева на работодателите.

"Работодателите обвиниха правителство и синдикати в тайно съглашателство", отбелязва и "Дума", която посвещава и коментара си на първа страница на тази тема.

"Под синдикален натиск Борисов разруши пенсионния модел", пише "Капитал дейли". Освен остъплението за възрастта за пенсиониране изданието вижда много по-опасна промяна в правото на родените след 1959 година да избират дали допълнителната им осигуровка да отива в частен фонд или само в НОИ. Представители на пенсионни фондове сравняват мярката с  национализация на натрупаните 8 милиарда лева лични вноски, посочва "Капитал дейли".

"Труд" излиза с тревожно заглавие: "Няма пари, горим газа от резерва в Чирен". "Оставаме без запаси след 100 дни", "Булгаргаз" не може да плаща за синьото гориво", отбелязва изданието.

"По немски модел санират 75 хиляди панелки", пише "Стандарт" в заглавие на първа страница. Санирането започва още напролет, кабинетът ще осигури 1 милиард лева за ремонтите по различни европрограми, допълва вестникът и отделя на тази тема още две страници.

Под заглавие "Реформи, а не разгром в правосъдието" вестник "Преса" помества интервю с председателя на Върховния административен съд Георги Колев. Темата на броя е за нахлуваща на българския пазар китайска дрога, маскирана като лекарства.

"Монитор" съобщава на първа страница за предложение на родители учебниците за първия и втория срок да бъдат разделени, за да се намали теглото на раниците.

"Телеграф" пише, че четири пъти повече водачи карат почерпени в София след промените в пътния контрол от две седмици. "Повечето шофьори решиха, че няма кой да ги спре и накаже, и си позволяват да карат след употреба на алкохол", споделят пътни полицаи пред вестника.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44