Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврото с нов исторически връх спрямо рублата

Снимка: Васко Михайлов

Европейската валута с лекота преодоля тази сутрин нивото от 73 рубли, след като в петък се търгуваше за 70 рубли.

След рекордния спад от 9 процента през миналата седмица и тази започна със скоростно поевтиняване на рублата спрямо долара и еврото. Финансовите анализатори обясняват срива на рублата освен с падащите цени на петрола и с неспособността на Централната банка да овладее ситуацията, след като руската валута премина към плаващ курс. Поредното повишаване на основната лихва с 1 процент до 10,5 на сто не даде желания резултат. Някои обвиняват централния регулатор, че не интервенира достатъчно на пазара, а от там отговарят, че само за последните 11 дни са продали близо 6 милиарда долара.

Обикновените хора все по-малко вярват на властите, които ги успокояват, че инфлацията е под контрол, защото виждат как ежедневно се променят цените в магазините. При търговията с автомобили и вносни строителни материали вече се появиха цени в т. нар. "условни единици", тоест долари, тъй като официално продажбите в чуждестранна валута са забранени. Тази практика се появи за първи път в Русия през 1993-та година, когато страната в условията на постоянно обезценяващата се рубла беше обхваната от хипернифлация.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44