Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия ще ни изпрати експерти за съдебната реформа, енергетиката и еврофондовете

Снимка: government.bg

Германия ще подкрепи България в тази нелека за страната икономическа обстановка, обеща германският канцлер Ангела Меркел в разговор на четири очи с българския премиер Бойко Борисов. Тя се ангажира с изпращането на германски експерти у нас, които да окажат подкрепа за съдебната реформа, енергийните проекти и усвояването на европейски фондове. 

Меркел и Борисов обсъдиха ситуацията около "Южен поток" и членството на България в Шенген. Меркел заяви, че ЕС не се е отказал от проекта "Южен поток" и затова диалогът с Русия трябва да продължи. По думите й Германия има добър опит с Русия като партньор и е получила уверение от България, че също е партньор, на когото може да се има доверие. Меркел посочи, че са сключени множество договори и най-важното сега е да се разгледа много внимателно юридическата страна на въпроса, която да се реши със спазването на европейските правила.

По въпроса за членството ни в Шенгенското пространство, Берлин и там засега не дава никакви гаранции за бързо решаване на проблема. Меркел заяви, че дали морските и въздушни граници ще бъдат вдигнати, ще се реши едва през февруари, когато се видят и следващите доклади на механизма за наблюдение на България и Румъния от ЕС. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44