Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Областните управители поемат контрола над язовирите с неясна собственост

Снимка: БГНЕС

Областните управители ще поемат контрола върху 268 язовира, които са с неясна собственост. Ще се създаде единен контролен орган, който да отговаря за техническото състояние на язовирите и ще се подготвят законодателни промени до края на годината, съобщи министърът на околната среда Ивелина Василева:

Областните управители вече са уведомени да влязат в правомощията си, съгласно решението на МС да поемат грижата за 268-те язовира, които са с неопределена, неясна собственост и да предоставят информация, да упражняват контрол върху тях до момента на изясняване на собствеността.

Някои от 78-те язовира в предаварийно състояние ще се използват за други цели, не за напояване. Заместник-министърът на околната среда Павел Гуджеров:

"Напоителни системи" ще изготвят анализ за 268-те безстопанствени язовира и за 78-те язовира в предаварийно състояние относно това дали те все още са необходими за напояване. Какво би следвало да се инвестира в тях, за да бъдат приведени в подходящо техническо състояние - изправно. Ако не са необходими за напояване, възможно ли е те да бъдат преобразувани в съоръжения с предпазна функция?

В програма "Околна среда" до 2014 година са предвидени 150 милиона лева за превенция на риска от наводнения и свлачища.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44